Uutta kotia kohti

Miksi rakensimme uuden kirkon Jyväskylään?

Vuonna 1926 perustettu helluntaiseurakuntamme toimi entisellä paikallaan Lyseonkadulla 1930-luvulta lähtien. Vuonna 1971 valmistunut Siiontemppeli oli toinen kirkkorakennuksemme samalla tontilla. Toimintatavat ovat muuttuneet 70-luvulta, ja seurakunnan jäsenmäärä on yli kaksinkertaistunut. Lähes 2000 jäsenen seurakunnan monipuolinen toiminta tarvitsi uudet nykyaikaiset tilat, jotta palvelumme Jyväskylässä voi jatkua ja sillä olisi kasvun mahdollisuudet.

Pohjatyötä jo vuodesta 2012

Hetken mielijohteesta ei seurakunnan tila-asioissa oltu liikkeellä. Lyseon korttelin tuleva kehitys ja temppelin edessä oleva laaja peruskorjaus sai päättäjämme jo vuonna 2012 perustamaan tilatoimikunnan pohtimaan tulevia ratkaisuja. Vuonna 2013 selvitimme tilatarpeemme ja mahdolliset tulevat vaihtoehdot. Temppelin peruskorjaus ja tarvittavien lisätilojen rakentaminen olisi tuolloisten laskelmien mukaan maksanut yli 4,2 miljoonaa euroa. Peruskorjaten pääsalia ei olisi pystytty suurentamaan, eikä vanhan rakennuksen ongelmista olisi muutenkaan päästy eroon.

Vuonna 2014 avasimme Uutta kotia kohti -hankkeen ja neuvottelut kaupungin kanssa. Kävimme tuolloin myös tutustumassa vastaavantyyppiseen hankkeeseen Oslon helluntaiseurakunnassa. Seuraavan vuoden alussa kävi ilmi, että nykyisessä korttelissamme jatkaminen olisi taloudellisesti haastavin vaihtoehto ja vaatisi noin puolentoista vuoden väistötila-ajan. Niinpä järjestimme vuoden 2015 keväällä  jäsenkyselyn uuden kirkkomme paikasta. Kyselyn perusteella parhaaksi vaihtoehdoksi todettiin Voionmaan koulukortteli Hippoksen vieressä.

Suunnitelmien lähtökohdat

Uuden toimintakeskuksen suunnittelun lähtökohdiksi valittiin avoimuus, näkyvyys, esteettömyys, yhteisöllisyys, muunneltavuus, monitoimivuus, yksinkertaisuus ja kustannustehokkuus. Näillä tavoitteilla käynnistyi hankesuunnitelmavaihe vuonna 2016 rakennusinsinööri Anssi Maarasen johdolla. Hankesuunnitelmavaiheen suunnittelijaksi ja myöhemmin pääsuunnittelijaksi valittiin rakennusarkkitehti Marko Kulju / Arkitupa Oy.

Jo hankesuunnitelmavaiheen alussa todettiin, ettemme hae mallia mistään nykyisistä kirkoista, vaan mieluummin nykyaikaisista kongressi- ja tapahtumakeskuksista kuten Hämeenlinnan Verkatehtaasta ja Turun Logomosta. Tilatoimikunta tekikin tutustumismatkan näihin molempiin vuonna 2016.

Näyttävä kirkko Rautpohjankadun päähän

Hankesuunnitelmavaiheen tuloksena oli näyttävä, isoin avoimin ikkunoin Rautpohjankadulle avautuva kirkko, johon on esteetön pääsy ilman portaita. Rakennus koostuu pääsalista, monitoimisalista, avarista aulatiloista, ruokasalista ja monipuolisista toimisto- ja pienryhmätiloista. Kustannussyistä hankesuunnitelmavaiheessa tehtiin vielä karsintavaihe, jonka jälkeen tilojen kokonaisneliömääräksi jäi noin 2200 neliömetriä. Uuteen tonttiin hankittiin kuitenkin 300 neliön laajennusvara mahdollisia tulevia tilatarpeita varten. Pääsaliin tuli 595 istumapaikkaa ja monitoimisaliin 240. Neliömäisen pääsalin akustiikan ja AV-laitteet suunnitteli maamme ykkösasiantuntija Akukon Oy.

Uusi toimintakeskus sijaitsee erinomaisella paikalla Hippoksen alueen laidassa. Kulkuyhteydet ovat hyvät julkisellakin liikenteellä ja lähistöllä on pysäköintitilaa. Hippoksen alueesta kaavaillaan tulevaisuudessa valtakunnallista liikunnan ja terveystutkimuksen keskusta.

Rakennuksen kustannusarvio oli 7,15 miljoonaa euroa, missä pysyttiin. Oman pääoman osuus on yli puolet kokonaiskustannuksista, loppu rahoitetaan pankkilainalla. Yhdistyksen kokous päätti pankkilainasta syyskuussa 2017, Siiontemppelin myynnistä kahdella miljoonalla eurolla Jyväskylän kaupungille oli päätetty jo marraskuussa 2016. Kauppaehtoihin kuului temppelin käyttöoikeus vuoden 2019 loppuun saakka. Purkuvelvollisuus jäi kauppaehdoissa ostajalle. Kaikki varat niin uuteen kirkkoon kuin muuhunkin toimintaamme keräämme vapaaehtoisilla lahjoituksilla.

Vihkiäiset syksyllä 2019

Uuden kirkon rakennuttajakonsulttina toimi Inmeco Oy. Rakennuslupa haettiin ja vahvistettiin keväällä 2018, maansiirtotyöt alkoivat kesäkuussa 2018 ja varsinainen noin 13 kuukautta kestävä rakennusvaihe alkusyksystä 2018. Pääurakoitsijana toiminut Rakennusliike U. Lipsanen Oy luovutti valmiin rakennuksen seurakuntamme edustajille syyskuussa 2019. Uuden kirkon vihkiäisiä juhlittiin 2.11.2019.

Lisätiedot ja yhteydenotot

vanhimmiston pj.  Ari Kuisma 040 575 7117
johtava pastori Esa Hyvönen 045 275 7424
sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi[a]jklhelluntaisrk.fi