Oppilaitosyhteistyötä Spesian kanssa

  • Ajankohtaista
Artikkelin kuva

Oppilaitosyhteistyötä Spesian kanssa

Suomen toiseksi suurimmassa ammatillisessa erityisoppilaitoksessa, Ammattiopisto Spesiassa, on 1500 opiskelijaa, joista noin 200 Jyväskylässä. Solmimme kumppanuussopimuksen yhteistyöstä Spesian toimitilahuoltajien perustutkintokoulutuksen kanssa vuoden 2022 alussa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että opiskelijat käyvät noin kerran viikossa seurakunnan tiloissa harjoittelemassa ylläpito- ja perussiivousta opiskeluihinsa kuuluvia näyttöjä varten. 

“Ammatillisen koulutuksen reformin myötä koulutuksessa yhä tärkeämmäksi on noussut työpaikoilla tapahtuva oppiminen. Yhteistyön avulla opiskelijat pääsevät harjoittelemaan koulussa opittuja asioita oikeaan toimintaympäristöön” avaa ammatillinen erityisopettaja Eija Peura. Hänen työkumppanina opiskelijoiden kanssa työskentelyssä toimii ohjaaja Mari Koskelainen.  

Päivä aloitetaan työn suunnittelulla ja työtehtävien jakamisella. Jos jollain on näyttö tulossa, hän harjoittelee siihen liittyviä asioita. Työnjaon jälkeen opiskelijat siirtyvät esivalmistelemaan pyyhkeitä, moppeja ja muita ylläpitosiivousvälineitä. Työ voi olla esimerkiksi vessojen siivousta, tasojen pyyhintää, lattioiden puhdistamista yhdistelmäkoneella, ikkunalasien pyyhkimistä tai imurointia. Puolen päivän aikaan pidetään lounastauko ja päivän päätteeksi huolehditaan pyykit, roskat ja välineet paikoilleen. 

Suntio Lauri Mäkinen toimii seurakunnan puolesta yhteyshenkilönä ja näyttöjen vastaanottajana. Tiiviin yhteistyön seurauksena on siivouskeskukseemme hankittu esimerkiksi lasimoppeja, joilla kirkon lasisten väliseinien ja ovien ylläpitosiivous on tehokkaampaa myös kirkon omalle siistijälle. Yhteistyö on ollut molemmin puolin erittäin hyödyllistä ja tulee jatkumaan tänä vuonna. 

Lue lisää yhteistyöstä ja opiskelijoiden kokemuksista Spesian verkkosivuilta: Toimitilahuoltajaopiskelijoiden mukana Jyväskylän helluntaiseurakunnan modernit tilat saivat siivousalan uusimpia käytänteitä puhtaanapitoonsa