Muuttolinnut

  • Pastoreilla on asiaa

Muuttolinnut

Lehdet putoilevat puista ja muuttolinnut palaavat talveksi lämpimiin maihin ravinnon perään, syksy on siis tullut. Syksyllä lintuja on kuusi kertaa enemmän liikkeellä, sillä ovathan mukana myös lintujen poikaset. Nyt voit havaita upeita kurkiauroja ja joutsenparvia taivaalla.

Muuttolinnuksi sanotaan lintua, joka viettää vuoden eri osat säännöllisesti eri paikoilla. Lintuja, jotka siirtyvät paikasta toiseen satunnaisesti esimerkiksi ravinnon loppuessa, sanotaan vaelluslinnuiksi. Tilhet ovat tyypillisiä vaelluslintuja, ne liikkuvat pihlajanmarjojen saatavuuden mukaan.

Olen aina ihmetellyt miten muuttolinnut osaavat reittinsä ja juuri oikean ajan lähteä matkaan. Nuoret linnunpoikaset eivät aina jaksa ylittää merta ja niiden on joskus palattava mantereelle lepäämään ja sitten yritettävä uudelleen, ja jotkut putoavat uupuneina mereen. Luin, että monet linnut käyttävät suunnistamiseen päivällä aurinkoa ja yöllä tähtiä. Vaikka aurinko olisi pilvessä, muuttolinnut voivat päätellä suunnan valon värähtelystä. Suurin osa linnuista muuttaa kuitenkin yöllä tähtien näyttäessä suuntaa. Pilvisenä yönä ainakin parikymmentä lintulajia osaa suunnistaa sisäisen kompassin avulla. Linnut aistivat magneettikentän ja maanpinnan välisen kulman, jonka avulla ne osaavat perille.

Uskovina me olemme kaiken aikaa matkalla taivaan maahan ja olemme siinä mielessä muuttolintuja. Meille on annettu Jumalan Sana ja Pyhä Henki ikään kuin kompassiksi tänne maailmaan. Toivottavasti ne ovat juurtuneet meidän sisimpään, ettemme eksy reitiltä. Jeesus seurakunnan päänä on aukaissut meille omalla kärsimisellään tien taivaaseen. Hän huolehtii ja ruokkii omiaan loppuun saakka. Voimme olla turvallisella mielellä myrskyjenkin keskellä.

Olkaa rohkeat, minä olen voittanut maailman.
Joh. 16:33

 

Armi
Armi Hintikka